Habitent

Pieter Kroon

(2015)

Een voordelige kuiptent

Tijdens de afgelopen HISWA zagen we de Habitent, een soort standaard kuiptent in drie formaten. Met enige beurskorting hebben we zo'n ding voor Eur 549 aangeschaft voor onze Compromis 720 (model voor 1975). We kregen het mee in een sporttas formaat van minder dan 10 kg. Het eerste opzetten nam enige tijd in beslag, maar na enige fine-tuning van de spanbanden en een aantal keren opzetten en afbreken tijdens onze mannenzeiltocht naar Friesland lukte opzetten in 10 minuten en lag het geheel binnen 7 minuten weer in de voorpunt. We waren met 4 volwassen kerels een weekje op stap en twee daarvan gingen vrijwillig op de kuipbanken onder de Habitent slapen. Hoewel het de eerste week van juni best fris was, en we 3x een mix kregen van weercode geel/oranje/rood, konden we de tent alle nachten prima gebruiken. De mannen die in de tent sliepen hielden vanwege de kou het koppie warm met een muts (trouwens ook vaak overdag), maar hebben heerlijk geslapen. Zelfs toen de 4e man halverwege wegens werkverplichtingen van boord moest wilden de tentslapers niet in de vrije hondenkooi slapen (of lag dat aan het snurken van de schipper?).

Hieronder de impressie van de Habitent door een kuipslaper in eigen bewoordingen:

`Habitent

Handige, van lichtgewicht doek gemaakte, universele kuiptent, die buitengewoon snel is op te zetten. Voorzien van slechts twee opklapbare buisjes en legio spanmogelijkheden. Twee verstelbare poten voor de achterzijde maken het geheel compleet.
Voorzien van vier ramen, waarvan drie openritsbaar, met eveneens ritsbare gordijnen en horren. Het raam op het schuifluik beschikt slechts over een ritsbaar gordijn.
Ondanks de eenvoudige en snelle opzet kan de Habitent veel wind en regen hebben. Omdat het een universele tent betreft die in drie maten leverbaar is, staat de tent natuurlijk niet zo strak als een custom-made model, maar de tent is zo ontworpen dat de kuip absoluut droog blijft. Enig puntje van kritiek is er ook; de tent mist in het midden, precies boven de ritsen, voldoende ondersteuning, de tent ziet er daardoor wat doorgezakt uit. Een ingenaaide tunnel met een soortgelijke gebogen buis zoals aan de voorzijde van de tent, zou de tent niet alleen meer aanzicht geven maar ook het comfort aanzienlijk vergroten doordat de tent ter hoogte van de ritsen meer naar buiten wordt getrokken, en is de spanning op de ritsen daarmee verminderd. Al met al een uitstekend product voor een schappelijke prijs.

Han Vis`

We hebben het licht doorzakken van de tent opgelost middels het vastbinden van de pikhaak aan de giek, zie bijgaande foto's. Al met al was de tent tijdens onze testweek onder allerlei weersomstandigheden een groot succes. De kuip van ons oudere model C720 bleek een hele goede match met Habitent type Mistral.hoewel ons op de HISWA eerst de Sirocco was geadviseerd. De doorlopende hekstoel van de nieuwere C720s lijkt in de weg te staan, maar misschien kan hier een oplossing voor bedacht worden. Fa. Roschmarine in Zaandam denkt graag met u mee.
Voor andere boottypes is het zaak goed de maten te nemen en te overleggen.

Pieter Kroon
C720 - Anker


Reactie Roschmarine aan Pieter:

Dank voor de foto`s en het artikel.
De Habitent staat er goed op.
Het is de ervaring dat indien er wat meer kuipruimte is en de achterstag niet een te grote hoek maakt je de Habitent Mistral mooi strak kan opspannen zodat deze niet invalt.
De opmerking van een `lengte binnen stok` die je ook op lengte kan zetten zal ik doorzetten naar de fabrikant.
Het artikel geeft een goede praktijk indruk.

Het is natuurlijk voor ons interessant om meerdere opdrachten voor Compromis eigenaren te ontvangen en derdehalve bieden wij een club korting van 10% aan.
De prijs per datum van dit artikel is EUR 589,00 -/- 10% EUR 530,00 incl. btw,
exclusief verzend kosten van EUR 10,00

Ruud Roos - Roschmarine

Habitents.com en Roschmarine.nlVereniging van Compromis en C-Yacht eigenaren