In memoriam, Frans Maas.

Tekst: Rob Zaadnoordijk

Frans Maas 1938 / 2017

Volgens Jacques Rogge oud- voorzitter van het Internationaal Olympisch Comit├ę was Frans een van de allerbeste.
Frans, zoon van een jachtbouwer en ontwerper, bouwde zijn eerste bootje al op jonge leeftijd. Het enthousiasme voor het ontwerpen en bouwen is altijd gebleven.
Door de bouw van schepen voor bekende zeilers, zoals de Engelse zeilmaker Ted Hood, kwam Frans al jong in contact met bekende ontwerpers als Rod Stephens, Dick Carter en German Frers die hem enorm inspireerden. Vanaf de zestiger jaren is ook Frans een over de hele wereld bekende ontwerper. Frans was altijd op zoek naar verbeteringen, zowel in materialen als in vormen.

Hij was ook een van de eerste in Nederland die in sandwich constructies en epoxy bouwde. In begin zeventiger jaren heeft Frans in samenwerking met TU Delft veel testen gedaan met als basis zijn ontwerp Standfast 43. Frans kon zaken op voorhand uitrekenen die bedacht en verondersteld werden en later in testen in de sleeptank bevestigd werden. Frans is altijd innoverend bezig geweest; veiligheid stond altijd voorop. Als topzeiler wist hij beter als geen ander dat je voor 100% moet kunnen vertrouwen op je schip. Je bent op zee op je zelf en je schip aangewezen.

In 1976 was bij de Compromis werf, het latere C-Yacht, de behoefte om het zelf ontwerpen te verlaten en op zoek te gaan naar een extern ontwerper. De toenmalige directie Hans Zaadnoordijk en Hans de Jong hebben na een uitgebreid onderzoek gekozen voor Frans Maas, omdat hij zeer vooruitstrevend was in zijn ontwerpen en verder bekend stond om zijn veilige en goede jachten. Daarbij kwam nog dat Frans het uitdagend vond mee te denken aan onze eisen van comfort. De tijd heeft ook geleerd dat deze optimalisatie zeer succesvol is geweest. Tot 2014 heeft deze samenwerking geduurd. Het samenwerken met Frans is altijd een gezond spanningsveld geweest, waarin Frans naast het ontwerp ook hoge eisen stelde aan bouwwijze en veiligheid, wat prima paste in de werf filosofie. Jaarlijks werden de schepen door Frans gecontroleerd, vaak gecombineerd met een test vaart.

Met Frans samenwerken is voor de werf altijd heel prettig geweest, omdat Frans zeer toegankelijk was (als hij niet aan het zeilen was) en door zijn enorme kennis snel goede oplossingen kon aandragen. Daarnaast was het gewoon een heel fijn mens.
Dat iemand die zijn leven lang gewerkt heeft aan betrouwbare en veilige schepen, die de zee als zijn thuis beschouwde, zo aan zijn eind heeft moeten komen is onbegrijpelijk en heel moeilijk aanvaardbaar.

De massale belangstelling bij het afscheid van Frans en de andere slachtoffers van deze ramp, toont aan, dat dit grote verlies in brede kring wordt gevoeld.
Met Frans verliezen we niet alleen een echte zeilicoon, maar ook een goede vriend.