Schip Frans Maas uit Breskens gekapseisd

Voor de kust van Oostende is op 1 juli 2017 het zeiljacht Capella van Frans Maas uit Breskens gekapseisd.

Het AD meldt:

Het gaat om het zeiljacht Capella van jachtenbouwer Frans Maas (79) uit Breskens. Bronnen hebben aan de Provinciale Zeeuwse Courant laten weten dat Maas een van de overledenen is. Samen met zijn kleinzoon en andere teamleden deed hij mee aan de zeilwedstrijd The Vessel Race, een zeilwedstrijd van de Koninklijke Jachtclub in Zeebrugge.

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype ‘Standfast 30’ ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas is de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht.

Klik hier voor het hele AD artikel

AD 2 juli 2017: ‘Gebroken kiel is oorzaak van fataal ongeluk gekapseisde jacht’

Door het ongeval, dat gebeurde tijdens een zeilwedstrijd, kwamen jachtenbouwer Frans Maas (79) en zeiler Freddy Franssens (70) uit Breskens om het leven. De Nederlandse Hannes Goedgebeur (18) is nog steeds vermist. Twee Nederlanders (17 en 53) en een 37-jarige Belg werden gered.

Het Nederlandse zeiljacht is mogelijk in de problemen gekomen omdat de kiel was afgebroken. Dat hebben de drie geredde opvarenden verklaard, zo meldt het parket vandaag aan het Belgische VTM Nieuws.

Klik hier voor het hele AD artikel

AD 2 juli 2017: Hoe kon het zeiljacht kapseizen en waarom werd dat pas na 6 uur gemeld?

Hoe kon het jacht Capella tijdens een zeilrace voor de kust van Oostende zaterdagmorgen kapseizen en kreeg de organisatie, de Koninklijke Jachtclub in Zeebrugge, dat pas zes uur later in de gaten? Met twee doden, een vermiste en drie gewonden als triest gevolg. Het wekt verbazing in de zeilwereld.

Klik hier voor het hele AD artikel

AD 3 juli 2017: Eigenaren van door Maas ontworpen jachten: geen zorgen over de kiel

BRESKENS – Hoe sterk zijn de schepen die de zaterdag na een kielbreuk overleden Frans Maas uit Breskens ontwierp voor gerenommeerde jachtbouwers zoals C-Yachts in Lelystad en Zaadnoordijk in Heerenveen?

Klik hier voor het hele AD artikel

AD 14 juli 2017: Lichaam vermiste Terneuzenaar (18) gevonden voor kust Vlissingen

Het lichaam van de vermiste Hannes Goegebeur (18) uit Terneuzen is gisteravond gevonden voor de kust van Vlissingen. Dat meldt de politie. Goegebeur raakte twee weken geleden vermist toen zijn zeiljacht voor de kust van Oostende bij een zeilwedstrijd kapseisde.

Klik hier voor het hele AD artikel