Windvaan op stuur en hydraulische roer

Autohelm Boordboek1

Beste mensen,
Hoe een windvaan te koppelen aan een stuur en hydraulische, doorgestoken, roer?
Momenteel gebruiken we op de langere tochten met onze 850 een Autohelm 3000 autopilot. Deze is aangesloten op de hydrauliek van het roer, niet op het stuur. Ik heb nog niet goed uitgevogeld hoe dat precies werkt, maar daar gaat mijn vraag niet over.
Om de accu te besparen, en de ervaring dat zo’n autopilot bij koetere golven aan de kust niet echt veilig is, overwegen we een windvaan.
Kan iemand me uitleggen hoe zo’n winfvaan op een hydraulische roer of stuur aangesloten zou moeten worden? In Boordboek Solo Zeemanschap staat dat de pendulum windvaan aan een stuur gekoppeld kan worden (bijlage).

Email

3 gedachten over “Windvaan op stuur en hydraulische roer”

 1. Beste Eric,
  wij hebben dat zelf nog nooit gedaan, maar omdat wij ook in overleg zijn om op onze C-888 een windvaan te installeren, heb al einige recherche over windvanen gemaakt.
  Daarbij heb gelezen dat vooral hydraulische roersystemen soms niet voldoend gevoelig zijn voor mooie resultaten bij het sturen op de vaan, en dat darom indien mogelijk beter de aansluiting van de nood-helmstok kan worden gebruikt voor de windvaan. Ik heb er zelfs een filmpje (dat was over een Bowvaan, denk ik …) op Youtube gezien waar de nood-helmstok voor beste besparing van de benodigte ruimte andersom (dus helmstok richtig achteruit) aangesloten was, dan natuurlijk met de stuurlijntjes komend van de andere kant als bij een normale installatie.
  Eventueel kan zo iets ook voor jullie een mooie oplossing geven?
  Groetjes, Gerald

 2. Beste Gerald,
  Het spijt me dat ik uw reactie nu pas zie. Dank voor de tip. Echter de noodhelstok heeft weinig ruimte en is daardoor heel kort. Ook beweegt deze te zwaar voor een windvaan als het hydraulisch stuursysteem nog werkt.

 3. Beste Eric,
  Op onze C36 zat een windvaanstuurinrichting toen we deze kochten. Er liepen twee lijnen naar de kuiprand en daarvandaan naar het stuurwiel waar in het midden een metalen “trommel” was gemonteerd waar die lijnen overheen liepen. Zo stuurde de vaan het stuurwiel aan en daarmee de rest.
  Het was een Aries windvaan.

Reacties zijn gesloten.